10 Efecte benefice ale lectiilor de muzica pentru copii
De ce educația muzicală este foarte indicată pentru copii?
Ai un pianist în devenire? Un baterist wannabe? Un viitor flautist? Cântatul la un instrument muzical este foarte benefic pentru copii.
Se spune că muzica este limbajul universal. Indiferent de locul din care sunteți sau de background-ul dumeavoastră cultural, o melodie bună este ceva de care se poate bucura și pe care îl poate înțelege toată lumea. Trebuie să existe o explicație, nu?
În cazul copiilor, muzica aduce multe, multe beneficii. Experții confirmă că sunt foarte multe lucruri bune pentru care merită să-ți dai copilul să învețe să cânte la un instrument.
Iată doar 10 dintre ele:
1. Le va spori capacitatea de gandire
Vrei să oferi copilului tău un avantaj mental? Muzica poate face asta. „Tot mai multe studii arată o corelație între rezultatele școlare superioare în cazul copiilor care sunt expuși la muzică”, spune specialistul în muzică pentru copii, Meredith LeVande, de la MonkeyMonkeyMusic.com. „Muzica stimulează pur și simplu părți ale creierului care sunt legate de citire, matematică și dezvoltarea emoțională.”
2. Le va îmbunătăți memoria
„Unde am uitat pantoful?” Aceasta este o întrebare pusă de prea multe ori până acum mamelor. Ajută-ți copilul să-și amintească mai multe (și să învețe mai multe) prin muzică. „Mai multe cercetări au arătat că studiul muzicii de la vârste fragede poate ajuta la îmbunătățirea abilității de învățare a unui copil și a memoriei prin stimularea unor diferite modele de dezvoltare a creierului”, spune Eduardo Marturet, dirijor, compozitor și director muzical pentru Symphony Orchestra Miami.
3. Îi ajută pe plan social
Studiul unui instrument poate ajuta, de asemenea, copiii dumneavoastră să iasă din cochiliile lor sociale, spun experții. „Social, copiii care devin implicați într-un grup muzical sau ansamblu au deprinderi de viață importante, cum ar fi modul de a relaționa cu alții, cum să lucreze ca o echipă și să aprecieze recompensele care vin în urma lucrului împreună și își dezvoltă abilitățile de leadership și disciplină”, spune Marturet, care supraveghează, de asemenea, programul MISO Artist tânăr din Florida de Sud, care permite tinerilor muzicieni să-și perfecționeze abilitățile lor muzicale, ca parte a unei orchestre profesionale.
4. Le conferă încredere în ei
Există domenii ale vieții care nu sunt amplificate de încrederea în noi? Probabil că nu. Dacă doriți ca micuții dumneavoastră să-și dezvolte încrederea în ei, studiul unui instrument îi poate ajuta. „Ei își dau seama că își pot dezvolta o abilitate prin ei înșiși și că pot face mai bine și mai bine”, spune Elizabeth Dotson-Westphalen, un profesor de muzică și interpret.
5. Îi învață să fie răbdători
Trăim într-o lume de gratificare instantanee, dar viața reală cere răbdare. Atunci când cânți într-o trupă sau orchestră (și majoritatea muzicienilor o fac), trebuie să fii dispus să aștepți rândul tău să cânți, altfel iese un dezastru. Acest lucru te învață negreșit să ai răbdare. „Trebuie să lucrezi în echipă pentru a face muzica”, spune Dotson-Westphalen.
6. Îi ajută să relaționeze
Cine nu se simte, uneori, un pic deconectat de la viața lui? Muzica poate fi o conexiune foarte necesară pentru copii (și adulți de asemenea!). „Muzica poate satisface nevoia de a vă relaxa de grijile vieții, dar spre deosebire de alte lucruri pe care de multe ori oamenii le folosesc în acest scop, cum ar fi mâncatul excesiv, băutul, uitatul la televizor sau navigarea pe Web fără rost – face oamenii să se simtă în viață și îi conectează cu alți oameni”, spune Michael Jolkovski, un psiholog specializat în muzicieni.
7. Este o învățare continuă
În unele preocupări, niciodată nu poți învăța cu adevărat tot ce este de știut. Muzica este așa. „Acesta este inepuizabilă – există întotdeauna ceva nou de învățat”, spune Jolkovski.
8. Este o formă deosebită de exprimare
Oamenii se folosesc de multe vorbe goale pentru a se exprima. Dar cum pot face copiii asta? O formă nemaipomenită este prin intermediul unei arte, cum este muzica. „Muzica oferă plăcere și exprimă nuanțe ale vieții emoționale pentru care nu există cuvinte”, spune Jolkovski.
9. Îi învață disciplina
Există o glumă veche: „Cum ajungi la Carnegie Hall? Exersează, exersează, exersează!”. Pentru a progresa în muzică, nu este de ajuns doar ceea ce faci în cadrul lecțiilor, ci trebuie să dedici timp de studiu instrumentului și în afara orelor. Aceasta necesită disciplină. „Expunerea copiilor la instrumentele muzicale este cheia. Ei sunt în mod natural curioși și entuziasmați de ele, iar disciplina pe care copiii cu AND o deprind prin intermediul muzicii este o lecție în sine”, spune Mira Stulberg-Halpert 3D Elevul Inc, care lucrează cu copiii care au ADHD.
10. Le stimulează creativitatea
Mai presus de toate, muzica – în special în cazul copiilor care ajung la niveluri mai avansate – este o preocupare creativă. A fi creativ este bun pentru minte, trup și suflet.
Un articol de Sarah W. Caron
Sursa: http://www.sheknows.com/parenting/articles/814331/10-reasons-why-your-child-should-play-a-musical-instrument-1/page:2